Bemiddeling binnen familiebedrijven.


Familiebedrijven zijn alom vertegenwoordigd in ons Belgenland. 
Door mijn achtergrond in de financiële wereld merk ik hoe fel er nood is aan bemiddeling binnen familiebedrijven.


Naast het feit dat een onderneming op zijn eigen meestal een grote emotionele waarde heeft voor de eigenaar/zaakvoerder, komt er nog veel meer bij kijken als dit echt een familiebedrijf is.


Met familiebedrijf bedoel ik KMO's van allerhande grootte, waarin de familie - in de ruimste zin van het woord - werkzaam is of geacht wordt de leiding te nemen in de toekomst.


Vaak is een onderneming opgestart jaren terug door 1 iemand, door een koppel of door twee - of meerdere - vrienden.

Bij opstart wordt er meestal nog niet echt nagedacht over de verre toekomst en ligt de focus op het groeien van het bedrijf of het merk zelf.Uiteraard komt er een moment in iemand z'n leven dat we hier wel eens bij stilstaan.


Bijvoorbeeld, als mid-twintiger start je een marketingbedrijf op met je beste vriend van school of je start een vastgoedkantoor met je partner... eerst wil je denken aan klanten winnen en relaties opbouwen, je naam bekendheid geven en een onberispelijke reputatie opbouwen. 

Naast je zaak, gaat ook je leven verder, en je neemt zoveel verschillende paden doorheen de jaren, dat de situatie nu heel anders is dan bij opstart.


Ben je ondertussen van alleenstaand naar gehuwd gegaan of net andersom, heb je kinderen en misschien zelfs pluskinderen of kleinkinderen. Is er een ander familielid, zoals een neef of nicht, die ondertussen voor je werkt, denk je stilaan aan je pensioen of misschien wil je wel gewoon even iets heel anders doen met je leven?


Je bedrijf is je dierbaar, je hebt hard gewerkt, je hebt er zoveel tijd en energie ingestopt om succesvol te worden en soms zelfs om gewoon het hoofd boven water te houden. 


Jij wil natuurlijk meegaan met de tijd en via bemiddeling kan je de focus leggen op de toekomst van je bedrijf.

Er zijn geen limieten aan oplossingen en de opties zijn veel breder dan je zelf kan denken op het eerste moment.
De mogelijkheid is ook dat jij een ideale optie hebt, maar als dit ook iemand anders beïnvloedt, dan is het perfect om tijdens een bemiddelingstraject samen alle kaarten op tafel te leggen en te zoeken naar wie wat juist wilt en verwacht.


Jij bent misschien niet de zaakvoerder of eigenaar, maar familie ervan en voelt de nood om open te communiceren over de toekomst? 
Ook dan is bemiddeling het antwoord om een geleide, transparante communicatie te voeren. In alle vrijheid en veiligheid kan je duidelijk maken wat jij echt - of net niet - wilt.


Bemiddeling binnen familiebedrijven gaat vaak hand in hand met familiale bemiddeling en vermogensplanning. Neem zeker ook eens een kijkje onder die topics.