Nieuw Samengesteld Gezin


De meesten onder ons kennen het wel, een nieuw samengesteld gezin. 

Twee mensen leren elkaar kennen en één of beide hebben kinderen.


In het begin denken we alleen aan de verliefdheid, aan de relatie en aan de positieve elementen. Aan wat deze nieuwe partner toevoegd aan ons leven en we gaan er vanuit dat alles wel goed komt.
Toch komt er na enige tijd een domper op de feestvreugde als de realiteit toeslaat.


Een relatie op zich is al een hele ontdekkingsreis, maar nu zijn er meerdere mensen direct bij betrokken, meerdere persoonlijkheden en wensen om rekening mee te houden.


Iedereen moet zijn eigen plekje vinden binnen deze nieuwe situatie.
Hoe ga je om met andere opvattingen, andere regels, ga je van geen kinderen naar opeens plusmama/-papa zijn van een tiener, wat met de financiële situatie of klikt het net zo goed met je pluskind dat je eigen kind zich wat achteruit gestoken voelt.


Stilte en onuitgesproken woorden brengen altijd afstand en conflict met zich mee. Tijdens bemiddeling zoeken jullie samen naar jullie ware manier om dichterbij te komen.


Een ouder wil het beste voor zijn of haar kind, maar natuurlijk heb je ook zelf een leven en daar heb je ten volle recht op. 
Jij wil gelukkig zijn, je wil je partner gelukkig maken en je wil dat dit alles in harmonie verloopt met de kinderen die jullie apart en/of samen hebben.


Als je het zo geschreven ziet staan, klinkt het best wel een hele onderneming en is het ook best normaal dat dit niet zonder slag of stoot gaat.

Naast jullie nieuwe gezin zijn er soms ook nog factoren van buitenaf, zoals de andere ouder van de kinderen, grootouders...


Het kan ook dat je/jullie na lang ervoor uitkomen dat je eigenlijk een andere seksuele geaardheid hebt, dit heeft een grote impact op jouw leven, maar ook op je kinderen en omgeving.


Een nieuw samengesteld gezin kan een echte zegen zijn, maar het vraagt wat inspanning van iedereen en vooral openheid, communicatie en duidelijkheid.

Inderdaad, van iedereen, van de ouders en van de kinderen.


Harmonie is mogelijk, maar iets balanseren vraagt de nodige inspanning. Het voordeel is, eens je de balans gevonden hebt, heb je de ideale stabiliteit en samenhorigheid.

Vaak gaat een relatie stuk als er negatieve emoties en situaties ontstaan met de kinderen. Dit weegt zwaar op het koppel, want je zit altijd met een tweestrijd tussen je eigen geluk en het geluk van je kinderen.


Tijdens een bemiddelingstraject kan je leren communiceren en transparant zijn en zorg je er zo voor dat alle gezinslijnen verbonden zijn.

Elke weg die we bewandelen is heel persoonlijk en er wordt ruimte gemaakt voor elk individu, het koppel en het gezin als geheel.


Er is respect en openheid zonder vooroordelen tijdens de bemiddeling, dit is iets waar de bemiddelaar over zal waken.


Tijdens een bemiddeling is ruimte voor alle aspecten van het gezin en wordt er steeds rekening gehouden met de wensen van de partners/ouders naar de kinderen toe.
Zo kunnen de kinderen - afhankelijk van leeftijd - betrokken worden in de volledige of in een gedeelte van de bemiddeling.


Naast het emotionele aspect is er ook ruimte voor financiële zaken en toekomstplannen. 


Twijfel je als jouw situatie kan baten bij bemiddeling, neem contact op en we bespreken het samen.