KMO's en familiebedrijven


Als financieel expert heb ik natuurlijk al veel verschillende ondernemingen gezien, van de multinationals tot de eenmanszaak in bijberoep, alles heeft zijn charme en zijn eigen specifieke mindset.


KMO's en familiebedrijven - zeker in Vlaanderen - zijn zo'n heel specifiek iets, waar ik persoonlijk vind dat bemiddeling er perfect bij hoort.


Jarenlang werkt iemand voor zijn eigen bedrijf, door moeilijke tijden en complexe situaties heen. Het bedrijf is niet zomaar een bedrijf, het is een verlengde van de eigenaar. Iemand is niet zomaar zaakvoerder of zaakvoerster, een familiebedrijf wordt gezien als een deel van wie ze zijn, wat hen definieert en natuurlijk komen hier allerlei emoties bij, ook al spreken we over puur zakelijke transacties.


In de bemiddeling kan je verschillende paden nemen binnen KMO's en familiebedrijven, maar ik geloof er oprecht in dat er geen rechtlijnige grenzen bestaan.

Een ondernemer eet, ademt en slaapt zijn eigen zaak. We spreken hier niet zomaar over een job die morgen kan veranderen of een aandeelhouder die vandaag koopt en morgen verkoopt.

Een eigen zaak, een eigen praktijk,... je reputatie, vaak letterlijk je naam boven de deur, lang gewerkt om een klantenbestand op te bouwen, om het goed te houden, om steeds weer innovatief te zijn en kwalitatief werk te leveren.


Soms is een familiebedrijf of een KMO iets wat we samen opstarten met een vriend, een zus of broer, een partner... 

Iets waarvan we misschien denken dat we het kunnen overlaten aan eigen kinderen zodat ze een goeddraaiende zaak hebben en een zekere toekomst.


Er schuilen zoveel zaken in een KMO, naast al het zakelijke komt er veel sociaal en emotioneel bij kijken.

Daardoor is er ook veel ruimte voor complexiteit en conflicten.


Bemiddeling is een aangeraden proces als je het beste voor alle partijen in gedachten hebt, je wil de relatie niet uit het oog verliezen met je klant, partner of familie.

Je minimaliseert de kans op het verlies van vertrouwen, iets waar de meeste KMO's zo trots op zijn, vertrouwen, persoonlijke aanpak en kwaliteit.

Als je klant niet betaalt of je gaat scheiden of je broer wil uit de zaak, eender welk scenario je kan bedenken... als je rechtstreeks naar de rechtbank stapt is de vertrouwensband meestal onherstelbaar beschadigd. Een vonnis geeft een antwoord, iemand wint en iemand verliest, maar in essentie verliest iedereen. 


Ook als je zaakvoerder bent en je denkt erover op pensioen te gaan, misschien wil je eerst een aftoetsen als je opvolger(s) die jij in gedachten hebt wel zo enthousiast zijn als jij. Familiebedrijven combineren we vaak met vermogensplanning.


Er worden ook charters opgemaakt, bijvoorbeeld over welke vereisten er gesteld worden om iemand in dienst te nemen. (situatieschets: 2 eigenaars, 1 eigenaar geeft eigen kind een job op HR... welke diplomavereisten zijn er of welke voorwaarden kunnen gegeven worden aan eigen familie? Wat met als ze de job niet goed doen?Communicatie en bemiddeling kan bijna altijd een oplossing bieden en de vertrouwenband versterken in plaats van helemaal kapot maken.


Hoe vaak zegt een ondernemer niet "Mensen spreken mensen", waarmee we eigenlijk bedoelen, spreek met me, leg het uit, we zijn geen grote multinational waar er amper ruimte is voor individualiteit en aanpassingen.

Dit is net de troef van een KMO, het is haalbaar, er is vertrouwen, er is ruimte voor communicatie.


Bemiddeling wordt vaak opgenomen in de algemene voorwaarden of in samenwerkingscontracten.


Er zijn ook klanten die een soort van "jaarlijks onderhoud" doen via bemiddeling om na te gaan als alle partijen nog wel oké zijn met de gang van zaken of als er iets besproken moet worden. Dit is uiteraard meestal met ondernemingen waar families samenwerken of waar er meerdere partners zijn (bv. praktijk met 4 artsen, marketingbedrijven met 2 zaakvoerders, aannemers die samenwerken of met vaste onderaannemers werken, immobiliënkantoren, consultancybedrijven...)


Twijfel je als dit iets is voor jou en hoe ik je kan helpen?
Contacteer me, we bekijken de mogelijkheden samen.